top of page

"De kippen deden mij aan Suriname denken"

Iwan over waarom hij kippen houdt op zijn volkstuin

De goedlachse Iwan komt het hele jaar door vrijwel elke dag naar zijn tuin. In de winter is het minder fijn, is het te koud, maar de kippen moeten eten. Iwan houdt van dieren. Die zijn gezellig. Maar op de tuin is het moeilijk om dieren te houden. Kippen waren de ideale oplossing. Hoewel het begon als een leuke ‘tuinopvulling’ zijn de kippen nu familie geworden. Ze hebben namen als Coco en Blaka Misi (zwarte meid) en komen als hij ze roept.

 

Iwan kwam uit nieuwsgierigheid naar Nederland. Maar ook in de hoop hier meer kansen te vinden. Hier zag hij voor het eerst sneeuw. “Ik dacht wat ís dit? Waarom is het zou koud? Wat is dit witte spul?” Hij vond het maar niets en wilde eigenlijk zo snel mogelijk terug naar zijn Suriname. Toch is hij gebleven en inmiddels is hij gelukkig in Nederland.

 

Zijn eerste indrukken waren niet allemaal kommer en kwel. Zo genoot hij van de Nederlandse vrouwen. Lange benen, blonde haren en bikini’s, Iwan keek zijn ogen uit. Maar ook de frietjes met lekkerbekjes waren een verademing. Na wat wilde jaren is Iwan getrouwd met zijn grote liefde. Hij kende haar al in Suriname. Maar pas in Nederland kwamen ze samen. “Ik ben echt zo’n doorzetter. Ik geef niet op,” vertelt Iwan over hoe hij zijn vrouw voor zich heeft gewonnen. “Ze moest niets van mij hebben, maar nu zijn we al een paar jaar gelukkig getrouwd.”

IwanAnchor

Iwan heeft geprobeerd vissen te houden in een aquarium in zijn tuin. Dit bleek echter geen succes.

Met het kinderspeelgoed van zijn inmiddels volwassen dochters decoreert Iwan zijn huisje.

"Ik vond dat wel gezellig staan," zegt hij hierover.